Skip to main content
Submitted by admin on November 10, 2022
ПРОГРАМА

Village

Международна 28 дневна програма за 11 годишни деца

Преживяванията в ранните години на живота ни оформят начина, по който възприемаме света. Програмата CISV Village събира 11 годишни деца от различни държави за да участват в образователни, културни и забавни активности, съобразени с тяхната възраст и житейски опит. В безопасна среда, те опознават културата и традициите на другите и се учат как да общуват, да си сътрудничат и живеят заедно. Обучителните преживявания и приятелствата, създадени по време на програмите Village остават за цял живот.

Village е първата международна програма на CISV, в която едно дете може да участва. Лагерът е 4 седмици и в него участват 12 делегации от различни държави, всяка представена от две момчета и две момичета на 11 години, придружени от възрастен лидер.

Първата програма Village се провежда през 1951 г. в Синсинати, САЩ. Основателят на CISV детският психолог Дорис Алън организира програмата с 11 годишни деца, защото те с готовност приемат нови предизвикателства и преживявания и общуват с лекота с други деца. При липса на общ език, спонтанно използват невербална комуникация, рисунки и актьорски умения. На тази възраст не се притесняват да правят грешки и бързо изпробват всякакви ново научени думи и фрази. Единадесет годишните са адаптивни и все още нямат изградени бариери и предразсъдъци. Достатъчно големи са, за да носят отпечатъка на своята култура и за да отсъстват от дома си за четири седмици.

Четирите основополагащи образователни стълба на CISV са темите за човешки права, устойчиво развитие, конфликти и разрешаването им чрез мирни средства и толерантност. Децата вникват в темите с помощта на подхода "учене чрез опит и преживяване". Ежедневно участниците имат различни занимания, които следват динамиката на една група - започва се с игри за опознаване, отборни игри и игри за сътрудничество, след което се преминава през активности за доверие и накрая идва ред на големите симулационни игри. Всяка дейност е последвана от сериозна, но и достъпна за тяхната възраст дискусия, за да могат децата да преработят преживяното, да го отнесат към предишния си житейски опит и да помислят как и какво биха могли да направят или променят в своята собствена семейна, училищна, квартална или национална общност.

Децата пътуват до страната домакин и обратно до България със своя възрастен лидер. Програмата Village се провежда в избрана от страната домакин база, като са взети предвид всички съображения за сигурност, част от политиките на сигурност на CISV International. В повечето случаи програмите се провеждат в базите на училища. Всяка Village програма включва следните елементи:

Host families 1

През първия уикенд децата гостуват на приемни семейства от страната домакин. Семействата са част от общността на CISV и често техните собствени деца също са участници в CISV лагери в други страни по света. Така малките делегати се потапят в ежедневието на семейството и се запознават от първо лице с културата на страната домакин. По време на този уикенд лидерите на делегациите отиват в базата на програмата Village, за да се запознаят с останалите ръководители и с местния екип по организацията (staff) и да подготвят лагера за пристигането на децата в неделя следобед.

Delegation of the day

Всеки ден различна делегация е отговорна за някои важни задачи - вдигане и спускане на лагерното знаме, помощ в кухнята при сервиране и отсервиране на храната, избор на песните, които се пеят преди лягане и др. Всяка сутрин и вечер децата чуват съответно "Добро утро" и "Лека нощ" на 12 различни езика.

Cleaning groups

Децата са отговорни за поддръжката и почистването на средата и на ротационен принцип ежедневно се грижат за добрия ѝ изглед. Родители споделят, че след като се върнат от лагер, децата им са много прилежни и подредени и се къпят светкавично бързо :).

National night

Всяка делегация има своя Национална вечер, на която представя културата и традициите на своята родина, облича се в традиционни дрехи, танцува и учи лагера на традиционни танци. Може да сготви традиционна българска храна или да носи традиционни дребни предмети за споделяне. За децата е изключително емоционално и вълнуващо както да представят своята собствена държава, така и да научат интересни и любопитни факти за другите държави, които са представени в програмата.

Host families 2

По средата на лагера участниците отново прекарват уикенд с приемно семейство, като този път вече не са заедно със сънародниците си, а с деца от други нации.

Excursions and Shopping day

Един от дните се посвещава на екскурзия, като дестинацията се избира от местния екип организатори на лагера (Staff). Също така има и ден за пазаруване (Shopping day), в който децата могат да си купят сувенири или други покупки за спомен.

Gala night

Сред най-вълнуващите и очаквани дни е Гала вечерта, която се провежда през втората половина на лагера. Всеки облича официално облекло, а възрастните създават магична атмосфера с вкусно меню и интересни активности.

Open Day

Ден на отворени врати (Open day) e единственият ден, в който лагерът отваря вратите си за външни посетители - хората от общността, обществени личности, медии. Семейства на настоящи и минали CISV-ъри, са поканени, за да се докоснат до мултикултурната атмосфера на лагера. Всяка делегация има кратко представяне и щанд, на който показват частица от родината си, разказват за нея и общуват с местното население.

Всеки ден програмата Village включва пъстър и богат микс от разнообразни образователни дейности - от игри за сътрудничество до игри на доверие и симулационни игри. Дейностите градират спрямо груповата динамика на програмата и следват образователните теми на CISV - човешки права, разрешаване на конфликти чрез мирни средства, устойчиво развитие и толерантност.

Във всяка дейност децата се разпределят по групи така, че да могат да общуват с деца от различни държави. Само по време на дейността Delegation time децата са само със своите сънародници.

Обикновено един CISV ден от програмата Village протича по следния начин:


8:00 Събуждане, като за него отговаря делегацията на деня
8:20 Вдигане на знамето и лагерна песен
8:30 Закуска
9:15 Почистване на лагера
10:00 Активност 1 с междинна почивка и закуска
12:00 Свободно време
12:30 Обяд
13:30 Siesta (време за почивка)
14:15 Активност 2 с междинна почивка и закуска
16:30 Време за душ
17:45 Време само за делегацията (за да си споделят на родния език преживяванията през деня, да напишат/прочетат писма до/от родителите, да подготвят националната вечер)
18:45 Вечеря
19:30 Активност 3
21:00 Сваляне на знамето и лагерна песен
21:15 Подготовка за лягане и песни преди лягане
22:00 Изгасяне на светлините и време за сън.

В програмата Village могат да участват деца, които са на 11 години по време на програмата или са ги навършили в 12-те месеца предхождащи програмата. От всяка държава участва делегация, състояща се от две момичета и две момчета на 11 години, придружени от вързастен лидер. Пътуващите делегати трябва да притежават следните умения:

 • Да могат да изразяват мнението си и да обменят идеи и информация за своята държава
 • Да могат да мислят самостоятелно
 • Да бъдат готови да слушат и уважават идеите на другите
 • Да проявяват инициатива, да бъдат изобретателни и да нямат предразсъдици
 • Да бъдат готови да поемат отговорности
 • Да проявяват уважение, да умеят да спазват правила и да признават авторитети;
 • Да демонстрират готовност да се придържат към времевите ангажименти преди и след лагера
 • Да могат да общуват ефективно с деца от своята възрастова група
 • Да могат да се адаптират към нова атмосфера и хора

 

В програмата Village може да се участва само веднъж.

За съжаление, не всички желаещи могат да участват в международните програми. Затова, за да няма разочаровани деца, насърчаваме всички, които споделят ценностите на CISV и искат да са част организацията ни, да се интересуват и включват и в националните събития и дейности.

Програмата Village предоставя уникално и незабравимо преживяване за всеки участник. За да може то да бъде максимално пълноценно, децата преди заминаването за международната програма имат сериозна подготовка със своя лидер. Целта на подготовката е да се опознаят, да се сработят по между си и да подготвят своето представяне по време на програмата. Родителите също имат активна роля в подготовката на своите деца. Освен да подготвят необходимите документи и формуляри, свързани с пътуването на децата си, те подсигуряват, че децата им ще участват във всяка планирана среща за подготовка на делегацията.

Родителите на четирите деца, разпределят ролите си така, че да могат да покрият всички необходими дейности, като например:

 • подготовка на необходимите продукти за националната вечер на българската делегация, в която българските деца ще почерпят всички останали с типична българска храна,
 • снабдяване на делегацията с национални носии,
 • изработване на брошура със снимки на децата и кратко представяне,
 • и др.

 

Децата по време на програма не разполагат с мобилни устройства. Лидерът споделя необходимата информация с родителите, като изпраща снимки и др. съобщения. Повечето CISV програми имат страница/група с ограничен достъп, споделен с родителите, в която се качват снимки и видеа периодично.

Международна 28 дневна програма за 11 годишни деца

Преживяванията в ранните години на живота ни оформят начина, по който възприемаме света. Програмата CISV Village събира 11 годишни деца от различни държави за да участват в образователни, културни и забавни активности, съобразени с тяхната възраст и житейски опит. В безопасна среда, те опознават културата и традициите на другите и се учат как да общуват, да си сътрудничат и живеят заедно. Обучителните преживявания и приятелствата, създадени по време на програмите Village остават за цял живот.

Village е първата международна програма на CISV, в която едно дете може да участва. Лагерът е 4 седмици и в него участват 12 делегации от различни държави, всяка представена от две момчета и две момичета на 11 години, придружени от възрастен лидер.

Първата програма Village се провежда през 1951 г. в Синсинати, САЩ. Основателят на CISV детският психолог Дорис Алън организира програмата с 11 годишни деца, защото те с готовност приемат нови предизвикателства и преживявания и общуват с лекота с други деца. При липса на общ език, спонтанно използват невербална комуникация, рисунки и актьорски умения. На тази възраст не се притесняват да правят грешки и бързо изпробват всякакви ново научени думи и фрази. Единадесет годишните са адаптивни и все още нямат изградени бариери и предразсъдъци. Достатъчно големи са, за да носят отпечатъка на своята култура и за да отсъстват от дома си за четири седмици.

Четирите основополагащи образователни стълба на CISV са темите за човешки права, устойчиво развитие, конфликти и разрешаването им чрез мирни средства и толерантност. Децата вникват в темите с помощта на подхода "учене чрез опит и преживяване". Ежедневно участниците имат различни занимания, които следват динамиката на една група - започва се с игри за опознаване, отборни игри и игри за сътрудничество, след което се преминава през активности за доверие и накрая идва ред на големите симулационни игри. Всяка дейност е последвана от сериозна, но и достъпна за тяхната възраст дискусия, за да могат децата да преработят преживяното, да го отнесат към предишния си житейски опит и да помислят как и какво биха могли да направят или променят в своята собствена семейна, училищна, квартална или национална общност.

Децата пътуват до страната домакин и обратно до България със своя възрастен лидер. Програмата Village се провежда в избрана от страната домакин база, като са взети предвид всички съображения за сигурност, част от политиките на сигурност на CISV International. В повечето случаи програмите се провеждат в базите на училища. Всяка Village програма включва следните елементи:

Host families 1

През първия уикенд децата гостуват на приемни семейства от страната домакин. Семействата са част от общността на CISV и често техните собствени деца също са участници в CISV лагери в други страни по света. Така малките делегати се потапят в ежедневието на семейството и се запознават от първо лице с културата на страната домакин. По време на този уикенд лидерите на делегациите отиват в базата на програмата Village, за да се запознаят с останалите ръководители и с местния екип по организацията (staff) и да подготвят лагера за пристигането на децата в неделя следобед.

Delegation of the day

Всеки ден различна делегация е отговорна за някои важни задачи - вдигане и спускане на лагерното знаме, помощ в кухнята при сервиране и отсервиране на храната, избор на песните, които се пеят преди лягане и др. Всяка сутрин и вечер децата чуват съответно "Добро утро" и "Лека нощ" на 12 различни езика.

Cleaning groups

Децата са отговорни за поддръжката и почистването на средата и на ротационен принцип ежедневно се грижат за добрия ѝ изглед. Родители споделят, че след като се върнат от лагер, децата им са много прилежни и подредени и се къпят светкавично бързо :).

National night

Всяка делегация има своя Национална вечер, на която представя културата и традициите на своята родина, облича се в традиционни дрехи, танцува и учи лагера на традиционни танци. Може да сготви традиционна българска храна или да носи традиционни дребни предмети за споделяне. За децата е изключително емоционално и вълнуващо както да представят своята собствена държава, така и да научат интересни и любопитни факти за другите държави, които са представени в програмата.

Host families 2

По средата на лагера участниците отново прекарват уикенд с приемно семейство, като този път вече не са заедно със сънародниците си, а с деца от други нации.

Excursions and Shopping day

Един от дните се посвещава на екскурзия, като дестинацията се избира от местния екип организатори на лагера (Staff). Също така има и ден за пазаруване (Shopping day), в който децата могат да си купят сувенири или други покупки за спомен.

Gala night

Сред най-вълнуващите и очаквани дни е Гала вечерта, която се провежда през втората половина на лагера. Всеки облича официално облекло, а възрастните създават магична атмосфера с вкусно меню и интересни активности.

Open Day

Ден на отворени врати (Open day) e единственият ден, в който лагерът отваря вратите си за външни посетители - хората от общността, обществени личности, медии. Семейства на настоящи и минали CISV-ъри, са поканени, за да се докоснат до мултикултурната атмосфера на лагера. Всяка делегация има кратко представяне и щанд, на който показват частица от родината си, разказват за нея и общуват с местното население.

Всеки ден програмата Village включва пъстър и богат микс от разнообразни образователни дейности - от игри за сътрудничество до игри на доверие и симулационни игри. Дейностите градират спрямо груповата динамика на програмата и следват образователните теми на CISV - човешки права, разрешаване на конфликти чрез мирни средства, устойчиво развитие и толерантност.

Във всяка дейност децата се разпределят по групи така, че да могат да общуват с деца от различни държави. Само по време на дейността Delegation time децата са само със своите сънародници.

Обикновено един CISV ден от програмата Village протича по следния начин:


8:00 Събуждане, като за него отговаря делегацията на деня
8:20 Вдигане на знамето и лагерна песен
8:30 Закуска
9:15 Почистване на лагера
10:00 Активност 1 с междинна почивка и закуска
12:00 Свободно време
12:30 Обяд
13:30 Siesta (време за почивка)
14:15 Активност 2 с междинна почивка и закуска
16:30 Време за душ
17:45 Време само за делегацията (за да си споделят на родния език преживяванията през деня, да напишат/прочетат писма до/от родителите, да подготвят националната вечер)
18:45 Вечеря
19:30 Активност 3
21:00 Сваляне на знамето и лагерна песен
21:15 Подготовка за лягане и песни преди лягане
22:00 Изгасяне на светлините и време за сън.

В програмата Village могат да участват деца, които са на 11 години по време на програмата или са ги навършили в 12-те месеца предхождащи програмата. От всяка държава участва делегация, състояща се от две момичета и две момчета на 11 години, придружени от вързастен лидер. Пътуващите делегати трябва да притежават следните умения:

 • Да могат да изразяват мнението си и да обменят идеи и информация за своята държава
 • Да могат да мислят самостоятелно
 • Да бъдат готови да слушат и уважават идеите на другите
 • Да проявяват инициатива, да бъдат изобретателни и да нямат предразсъдици
 • Да бъдат готови да поемат отговорности
 • Да проявяват уважение, да умеят да спазват правила и да признават авторитети;
 • Да демонстрират готовност да се придържат към времевите ангажименти преди и след лагера
 • Да могат да общуват ефективно с деца от своята възрастова група
 • Да могат да се адаптират към нова атмосфера и хора

 

В програмата Village може да се участва само веднъж.

За съжаление, не всички желаещи могат да участват в международните програми. Затова, за да няма разочаровани деца, насърчаваме всички, които споделят ценностите на CISV и искат да са част организацията ни, да се интересуват и включват и в националните събития и дейности.

Програмата Village предоставя уникално и незабравимо преживяване за всеки участник. За да може то да бъде максимално пълноценно, децата преди заминаването за международната програма имат сериозна подготовка със своя лидер. Целта на подготовката е да се опознаят, да се сработят по между си и да подготвят своето представяне по време на програмата. Родителите също имат активна роля в подготовката на своите деца. Освен да подготвят необходимите документи и формуляри, свързани с пътуването на децата си, те подсигуряват, че децата им ще участват във всяка планирана среща за подготовка на делегацията.

Родителите на четирите деца, разпределят ролите си така, че да могат да покрият всички необходими дейности, като например:

 • подготовка на необходимите продукти за националната вечер на българската делегация, в която българските деца ще почерпят всички останали с типична българска храна,
 • снабдяване на делегацията с национални носии,
 • изработване на брошура със снимки на децата и кратко представяне,
 • и др.

 

Децата по време на програма не разполагат с мобилни устройства. Лидерът споделя необходимата информация с родителите, като изпраща снимки и др. съобщения. Повечето CISV програми имат страница/група с ограничен достъп, споделен с родителите, в която се качват снимки и видеа периодично.

За да получите повече информация, изпратете ни запитване и ние ще се свържем с вас!

Запитване

OUR WORLD

Building Global Friendship

OUR WORLD

Together We Inspire

OUR WORLD

Educational Content Areas