Skip to main content

История

OUR WORLD

CISV educates and inspires action for a more just and peaceful world.

Историята на CISV започва през 50-те години на миналия век, когато Д-р Дорис Алън, професор по психология в Университета в Синсинати, виждайки опустошителните последици от Втората световна война, разработва концепция за организация, която да създава приятелство между деца от цял свят, като основна стъпка към постигане на световен мир.

Д-р Дорис Алън вярва, че чрез създаването на възможности за деца от различни култури да се събират заедно, за да учат и да се сприятеляват, те ще израснат като посланици за по-справедлив и мирен свят.

Само след няколко години, с помощта на усилията на доброволци и поддръжници, идеята на д-р Алън се превръща в реалност и през 1951 г. в Синсинати, Охайо се провежда първата детска международна програма за 11 годишни деца (village). В първия CISV village участват деца от Австрия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Мексико, Норвегия, Швеция и САЩ.

От 1951 година насам светът се променя, а с него се развива и CISV. Днес CISV предлага преживявания за деца и младежи от различни възрасти чрез своите седем образователни програми. Всяка година в света се организират около 300 програми с над 9000 участника в тях. В днешния си вид, CISV България е основана през 2014 г. от екип от доброволци, вдъхновени от идеите, ценностите и образователния подход на CISV. С националните и международни си програми, ние помагаме на нашите млади участници да развият своя потенциал като бъдещи лидери и активни граждани, за да допринесат за развитието на своите общности и света и да изградят приятелства в цял свят и за цял живот.

CISV International e е официален партньор на UNESCO, член на Council of Europe и кандидат член на European Youth Forum.

OUR WORLD

Building Global Friendship­­

OUR WORLD

Educational Content Areas