CISV

В над 60-годишната си история, CISV International се превърна в световно движение, посветено на идеята за мир и международно сътрудничество и разбирателство. CISV предоставя образование и вдъхновение на много деца и младежи от различни националности, давайки им възможност да развият пълния си потенциал и да участват активно в създаването на един по-добър свят.

В края на 40те години на ХХ век прогресивният психолог Др. Дорис Алън развива концепцията за организация, която да насърчава международно разбирателство и приятелство, като съществена стъпка към световен мир. Дорис Алън вярва, че чрез създаване на възможности на деца от различни култури да са заедно, да учат заедно и да създават приятелства, те ще се превърнат в посланици за справедлив и мирен свят.

Д-р. Дорис Туичъл Алън

Основател на CISV

1901-2002

За повече от 100 години живот Дорис Алън докосва сърцата и умовете на хиляди хора по света. Тя обича семейството си, преследва вълнуваща кариера в психологията и има силата и постоянството да реализира нейната визия за глобална организация, посветена на популяризирането на междукултурните разбирания, като основи за изграждането на по-мирен свят.

В началото на Втората световна война, Д-р. Алън има идея за организация, която да благоприятства междукултурното разбиране и знания като основополагащ камък за изграждане на мир в свят, който е преживял твърде много войни. Нейното предварително условие е да започне чрез децата : "Знам, че най-големият източник на мир в далечно бъдеще е заложен в децата" - казва Д-р. Алън.

С подкрепата и участието на съпругът й, синът й и много други, които споделят мечтата й, Дорис Алън развива модел за много-национално "селище", в което деца от няколко страни могат да са заедно, да се запознават и споделят културното разнообразие.

Ценностите на CISV за международното обучение – мир, разбирателство, между-културно опознаване, приятелство са така актуални днес, както и през 1950 год.

Детски международни летни лагери

Само за няколко години, с много упорит труд на доброволци и поддръжници, идеята на Д-р. Алън се превръща в реалност. Детски международни летни лагери (CISV) е регистрирана като организация с нестопанска цел в Охайо, Синсинати през 1950 год. Първата детска програма се провежда през 1951 год. в Синсинати, събирайки заедно на едно място млади хора от Австрия, Великобритания, Дания, Франция, Германия, Мексико, Норвегия, Швеция и САЩ.

Къде сме ние днес

През годините, започвайки с първото детско селище, доброволците на CISV са организирали над 6000 международни програми за над 230 000 участници.

След 1950 г. светът се променя и CISV се променя с него. Днес CISV предлага преживявания за хора от всички възрасти, започвайки от 11-годишни до младежи и възрастни. В духа на оригиналната визия на Д-р. Алън, CISV като организация се стреми да бъде единствена по рода си и пионер в образованието за мир. CISV израства от модел с една програма до седем различни международни програми; от едно Детско селище до над 200 програми-събития за година, въвличайки в себе си над 8000 участници.

CISV продължава да се разраства, водена от основната си идея за един по справедлив и мирен свят чрез между-културен обмен, образование и приятелство.