Mosaic (Мозайка)
 

Mosaic е локална програма на CISV и включва участници от различни възрасти.

Проектите Mosaic се планират и осъществяват от националните асоциации, които адаптират образователния подход на CISV. Всеки проект отговаря на нуждите и интересите на общността по значим начин. Повечето проекти са предвидени и изпълнени съвместно с партниращи организации, за да допринесат максимално за местната общност.

Присъединяването към проект Mosaic e преживяване, даващо знания за цял живот.
Aко сте нов участник в CISV,
това е чудесен начин да се включите!

Ако се включвате за първи път в CISV, чрез Mosaic, това е идеалното начало за всеки нов член от многобройното международно семействo.

CISV Bulgaria в партньорство с BRITANICA започнаха обща кампания, насочена срещу тормоза в училищната среда – в класната стая и извън нея. Целта е с кратки дискусии и забавни и образователни игри в края на всеки час по английски език учениците да се запознаят с темата bullying и какви са последиците от тормоза между учениците в училище. 

Мотото на кампанията е Anti-bullying campaign: Creating caring and safe learning environment. Кампанията е разпределена в четири последователни седмици, като проучванията по темата са както в клас, чрез дискусии, така и в къщи чрез кратки задания за проучване по даден въпрос.

През 1-ва седмица - Започваме с въпроса какво означава думата "bullying"? Даваме възможност на нашите ученици да потърсят в речника термина, след което правим малка дискусия. В помощ на нашето проучване по темата изиграваме една лесна, но много завладяваща игра. Играта се нарича Sticks & Stones activity – то демонстрира на всички участници, че когато изричаме болезнени думи или вършим действия, които нараняват другите, последиците остават трайно върху наранените от нас хора. Колкото и да се опитваме да изгладим гънките, получили се върху нашите „камъни“, те никога не се изглаждат и белезите остават.

Проучването по темата продължава и в къщи - даваме задача на нашите участници да намерят примери за bullying като потърсят личен опит, чрез интервю с родител или близък за тях човек, който да сподели как се е чувствал в такава ситуация.

Във 2-ра седмица - През втората седмица продължаваме да изследваме темата за тормоз в училище или в класната стая в края на часа по английски език. За целта нашите преподаватели са подготвили специална игра наречена „Тъжната Али“. На голям лист хартия е нарисувано тъжното момиче – Али, върху нея учениците пишат думи, които според тях биха наранили чувствата й. Въпросът за кратката ни дискусия е "Как би се почувствала Али след всички тези обидни думи?“

В къщи участниците трябва да помислят за различните типове булинг и да напишат 5 неща, с които ще накарат тъжната Али да се усмихне.

3- та седмица.- Третата седмица е посветена на положителните примери. Заедно преобразуваме "тъжната Али" в усмихнато момиче, чрез хубавите думи, които всеки участник предлага да се напишат към нея. Дискутираме кои примери за bullying са най-опасни за някой (може да е физически или емоционален тормоз) и кое според тях най-много би наранило другия човек. Задачата е да намерим информация от близки или от интернет, за личности, които са много добри в нещо или са известни, въпреки външния си вид.

4-та седмица - След кратка дискусия върху интересните личности, които учениците са открили ще гледаме един въздействащ клип "People are amazing", в което са събрани случаи на успели хора с проблеми. Краткото видео е завладяващ и вдъхновяващ край на усилията, които положиха участниците в създаването на спокойна среда, без тормоз и насилие в училище.